RAPORT AGENT GREEN: Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA

Protest la deschiderea unui nou magazin IKEA (fotografii de la protest vor fi disponibile în cursul zilei de astăzi).

26 august 2021, Viena, București – Agent Green publică astăzi raportul de investigații asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea IKEA. Raportul intitulat ”Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA” evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de compania suedeză.  Pe parcursul ultimilor 2 ani, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu mai multe încălcări ale legilor în domeniul forestier și al protecției mediului. Aceste încălcări au un impact negativ asupra habitatelor locale. O parte dintre aceste suprafețe forestiere deținute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanței lor pentru protejarea faunei.

Descarcă raportul în limba română de aici: 20210826_ipocrizia_IKEA RO

Descarcă raportul în limba engleză de aici: 20210826_IKEA_hipocrisy_EN

În investigațiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munții Țarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeș și asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanța între promisiuni și realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei una opacă”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Vezi ancheta precedentă ”Cash Investigation”, o colaborare France 2 / Agent Green: https://dai.ly/x59qar9

Raportul publicat astăzi este prezentat și presei din Austria la Viena, unde IKEA deschide un nou magazin la Westbahnhof, inaugurare la care sunt așteptați 2000 de cumpărători. Agent Green, Extinction Rebellion și Lieferkettengesetz protestează cu această ocazie și informează publicul cu privire la lipsa de transparență și politicile distructive ale IKEA. Protestatarii afișează mai multe bannere între care și unul uriaș cu mesajul ”IKEA, STOP TRASHING ROMANIAN OLD-GROWTH FORESTS / IKEA, OPREȘTE MASACRUL ÎN PĂDURILE SECULARE DIN ROMÂNIA”.

Modul grotesc în care IKEA se preface că este sustenabilă prin noul său magazin din Viena este exemplul perfect care ilustrează cum corporațiile multinaționale încearcă să își acopere crimele din lanțul de producție prin spălarea imaginii. Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetată rânduri, cu exemple clare din Siberia, Ucraina și România. Vremea etichetelor proprii ale corporațiilor este la apus. Este nevoie de o lege nouă care să arate proveniența tuturor materialelor și care să îi facă responsabili personal legal pe șefii companiilor și consiliul director dacă pun pe piață produse care au abuzat natura și lucrătorii. Practic, dacă această lege ar fi deja în vigoare, atunci șeful IKEA din Austria ar plăti miliarde și ar face pușscărie pentru că vinde mobilă din lemn ilegal din România. În următorii ani ne vom concentra ca asta să devnă lege”, a spus Veronica BOHRN MENA, Purtător de Cuvânt Lieferkettengesetz, Austria.

În baza dovezilor colectate, Agent Green poate să concluzioneze că IKEA se angajează în practici forestiere care presupun exigențe minime de la angajații și subcontractanții societății care își desfășoară activitatea pe terenurile societății, aducând astfel prejudicii mediului, comunităților și ariilor naturale protejate. O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE. Este și cazul pădurii Valea Neagră care a fost rasă în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea și a ariei protejate Natura 2000, o zonă unde alunecările de teren fac ravagii și exploatările IKEA riscă să izoleze complet această comunitate care este legată de restul lumii de un singur drum. Tăierile au fost realizate fără să existe amenajament silvic aprobat și fără studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

Tăiere rasă realizată în anul 2021 în proprietatea IKEA în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că IKEA nu ține seama în momentul de față de Strategiile UE în domeniul Forestier și al Biodiversității pentru anul 2030.  Strategia cere protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și seculare rămase. IKEA pare în schimb să urmărească activ exploatarea pădurilor seculare de pe terenurile sale înainte de implementarea unei protecții stricte prin lege.

Agent Green a analizat amenajamentul silvic al IKEA pentru interiorul sitului Natura 2000 Penteleu. În amenajament se consideră prioritară tăierea majorității parcelelor de pădure cu copaci cu vârsta medie cuprinsă între 120 și 180 de ani, care trebuie să fie exploatate „urgent” ca urmare a unei așa-zise „urgențe de regenerare”,  care este de fapt o politică de exploatare a pădurilor seculare.

Practic, în plină urgență climatică, IKEA rade cu prioritate pădurile seculare, adică cele mai reziliente în fața provocărilor cauzate de vreme, cele bogate în biodiversitate, care produc cel mai mult oxigen, protejează apa, solul și stochează cel maim ult carbon. Este criminal ce face IKEA”, a adăugat Păun.

Această politică de exploatare urgentă a pădurilor respective pare să se bazeze doar pe presupunerea că, după 120 de ani, o parte dintre copaci încep să își piardă valoarea comercială, dar în cazul anumitor specii de copaci, aceasta este vârsta la care pădurile încep să acumuleze cea mai mare valoare din punctul de vedere al biodiversității, mai exact, în ceea ce privește speciile de animale care depind de pădurile seculare, cum ar fi păsările, mamiferele și insectele.

Alte amenajamente silvice asemănătoare par să vizeze de asemenea păduri seculare din cadrul întregului portofoliu de păduri al societății IKEA, inclusiv cele care se află în cadrul siturilor protejate Natura 2000.

Agent Green cere IKEA să își schimbe urgent strategia forestieră și să permită protejarea strictă a pădurilor seculare. Autoritățile române și acționarii societății ar trebui să ia imediat măsuri astfel încât să prevină producerea altor daune ireversibile la nivelul anumitor zone menționate în prezentul report.

În plus, organizația cere IKEA să pună în aplicare standardele pe care pretinde că le respectă și să își schimbe strategia forestieră pentru siturile protejate Natura 2000. În calitate de administrator al unora dintre ultimele păduri seculare din România, societatea ar trebui să pună pe primul loc protecția speciilor și a habitatelor, în detrimentul intereselor sale economice și a exploatării forestiere. În plus, IKEA ar trebui să recunoască că tăierile etichetate ca fiind progresive reprezintă de fapt tăieri rase.

În ceea ce privește siturile Natura 2000 din cadrul terenurilor deținute de IKEA, Agent Green ar dori ca tăierile de tip ras și progresiv să înceteze pe durată nedeterminată și ca pădurile primare și seculare să fie protejate strict. În afara acestor zone, acolo unde exploatarea este permisă, organizația recomandă tăierile selective, în conformitate cu conceptul Forever Forest https://www.agentgreen.ro/forever-forest/

IKEA deține aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România, astfel încât este cel mai mare proprietar privat de păduri și are, prin urmare, o responsabilitate socială mare.

Contacte pentru presă:
Mircea BARBU, Șef Investigații Agent Green, [email protected], 0721777188
Veronica BOHRN MENA, Purtător de Cuvânt Lieferkettengesetz, [email protected], 00436603202086
Josef ETZELSDORFER, Extinction Rebellion, 00436803322628