Cum se salvează o pădure

FAGARAS

Cum se salvează o pădure, de Statul român

Mai multe mii de hectare cu păduri primare și seculare au fost salvate și de acum strict protejate în urma campaniei Agent Green ”Salvează Cernișoara”. Pădurile sunt localizate în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și se bucură acum și de includerea în patrimoniul mondial UNESCO. Campania a durat mai bine de 5 ani și a necesitat tactici locale, naționale și internaționale complexe pentru a determina autoritățile române să protejeze Cernișoara.

Este straniu că principalul nostru oponent în lupta pentru protejarea pădurii României este însuși statul a cărui mentalitate generală este bolnavă, distructivă, neștiințifică și lipsită de viziune. Tocmai de aceea, mulți români deprimați, ne spun că ne luptăm cu morile de vânt. Iata că, din nou, dovedim contrariul. Dar pentru a învinge sistemul bolnav este nevoie de o bună documentare, insistență, persistență, consecvență, tenacitate,  altruism, lucru în echipă, strategie, proteste, procese și nu în ultimul rând, donații de la oamenii care cred în noi. Aceasta este rețeta prin care au fost salvate de la tăiere pentru totdeauna, mii de hectare cu păduri seculare din Cernișoara, Parcul Național Domogled – Valea Cernei”, este de părere Gabriel Păun, președntele Agent Green.

Montaj video cu povestea salvării Cernișoarei (spre liberă distribuție):

De-a lungul campaniei, Agent Green a publicat mai multe investigații pentru a atrage atenția la nivel național și internațional asupra distrugerii ultimelor văi sălbatice din Domogled, inclusiv cele din bazinul Cernișoara (văile Radoteasa și Cărbunele).

Autoritățile au continuat să ignore demersurile organizației și au recurs la protest chiar la baza Cernișoarei unde au surpins un convoi Romsilva alături de un reprezentant al Parlamentului European.

A urmat includerea pădurilor în patrimoniul mondial UNESCO însă tăierile au continuat. În continuare, Agent Green a recurs la plângeri la Comisia Europeană și acțiuni în justiție împotriva ministerului mediului și a Romsilva. Organizația a câștigat în instanță toate procesele, recursurile și căile extraordinare de atac pe care ministerul și romsilva le-au făcut. Procesele au ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție și decizia finală și definitivă este în favoarea Agent Green și a pădurilor care trebuie să rămână neatinse.

Publicul este de partea naturii, justiția începe și ea să ajute, dar problema cea mai mare rămâne mentalitatea statului român. Evoluția acestei mentalități este următorul proiect prioritar pentru Agent Green”, a încheiat Păun.