Guvernul Romaniei nu doreste sa discute problema DN 66A

blank

Campusel, jud. Hunedoara – 27 iulie 2010

Mai multe organizatii solidarizeaza cu tabara de rezistenta pentru stoparea drumului

Tabara de rezistenta instalata joia trecuta pe DN 66A pentru salvarea ultimului peisaj forestier intact din zona de clima temperata a Europei continua desi autoritatile locale forteaza participantii sa renunte, iar ministerele implicate au refuzat invitatia la dialog [1]. ”Am invitat autoritatile locale, Președinția și ministerele mediului, turismului și transporturilor la masa rotundă pentru discutarea problemei DN 66A, dar nu au venit. Doar un reprezentant al APM Gorj a onorat cu prezența, insa acesta nu are puterea de decizie. Cred ca autoritatile si-au dat seama ca nu au argumente solide pentru a-si sustine crima impotriva naturii. Continuam protestul pana cand ministrul mediului va decide stoparea constructiei”, spune Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

In ultimele zile s-au alaturat protestului voluntari de la Salvati Dunarea si Delta, Sighisoara Durabila, Pro Democratia Filiala Club Lupeni – Valea Jiului, Asociatia pentru Protectia Liliecilor, SOR si de la Societatea Romana de Herpetologie. De asemenea, pentru perioade scurte de timp, vin sa se alature protestului chiar si persoane private si turisti care au aflat de cauza organziatiilor si doresc sa o sutina. Petitia pentru stoparea DN 66A a adunat deja 1974 de semnaturi [2], iar cauza lansata pe Facebook a adunat 3105 de sustinatori internationali [3].
Am aflat de protestul de pe DN 66A, am lasat Delta pe maini bune si am venit cu 4 voluntari sa dam o mana de ajutor colegilor de la Agent Green sa salveze muntii Retezat de asfalt”, a spus Rucsandra Galateanu de la Salvati Dunarea si Delta.

Ne raliem la protest pentru a arata ca si locuitori ai Văii Jiului sustin ca alternativa la minerit este ecoturismul, nu distrugerea naturii care reprezinta pana la urma obiectul muncii pentru pentru multi dintre cetatenii onesti ai acestei zone. Daca protejam unicitatea locului ne sporim sansa sa ne cladim un viitor durabil”, sustine Mihaela Ghiuca, APD Club Lupeni- Valea Jiului.

Sunt din zona unde se costruieste DN 66A si stiu faptul ca oamenii locului vad prin aceasta oportunitatea unui nou traseu de intrare-iesire din Valea Jiului, o potentiala dezvoltare economica a zonei. Acestia nu cunosc insa impactul major ce il are asupra mediului. Actiunea care ar trebui demarata de ministerul mediului este conservarea si protejarea zonei. Frumusetile naturale ale locului nu trebuie vazute din masina, ele trebuie explorate in interiorul lor”, a adaugat domnul Aurel Gheorghe din municipiul Vulcan care a semnat petitia pentru stoparea DN 66A [4].

Organizatiile ecologiste cer domnului Borbely, ministrul mediului si padurilor sa opreasca definitiv constructia DN 66A.