Ministerul Mediului, obligat să publice amenajamentele silvice, în urma procesului Agent Green

FAGARAS UCEA 2020 AGENT GREEN

Victorie finală, istorică și uriașă pentru pădure la Curtea de Apel București în procesul Agent Green vs. Ministerul corupt al Mediului!

Încet, dar sigur, ieșim din ceață. Informațiile despre toată pădurea României secretizate de Guvern și de Romsilva în ultimii 30 de ani trebuie publicate.

Curtea a respins ieri recursul Ministerului Mediului ca nefondat și obligă instituția să publice amenajamentele silvice. Aceste documente conțin informații despre fiecare bucățică de pădure din România și planurile de exploatare pe care Statul sau proprietarii privați le au. Informații ca de exemplu: volumul de lemn care există în pădure, speciile de arbori, vârsta medie a arboretelor, ce fel de tăieri sunt planificate sau volumul de lemn aprobat spre tăiere în ultimii 10 ani.

Oricine poate cere începând de astăzi ministerului sau ocolului silvic din zona de interes, amenajamentul silvic pentru a afla date despre pădure. Odată obținute, aceste documente pot fi folosite pentru a observa dacă pădurea este îngrijită corect sau abuziv și pentru a acționa atunci când lemnul tăiat și considerat legal este de fapt o tăiere distructivă care trebuie stopată înainte ca răul să fie făcut. Amenajamentele sunt aprobate prin ordin al ministrului care odată prins că a aprobat un amenajament distructiv, poate și trebuie tras la răspundere.
Decizia Curții de Apel București poate fi consultată AICI.