70 de sesizări de crime ecologice prin campania Agent 00green

blank

Prestația autorităților române de mediu se raportează la Comisia Europeană

Organizațiile Agent Green și Salvați Dunărea și Delta au încheiat campania ”Agent 00green” pentru încurajarea publicului din România să sesizeze crime ecologice. În cadrul campaniei au fost primite 70 de sesizări de la 18 entități diferite. 10 dintre acestea s-au concretizat în sesizări înaintate sau procese intentate autorităților competente: Garda Națională de Mediu (GNM), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Ministerul Agriculturii (MADR) [1].

În 4 dintre cazuri autoritățile au răspuns organizațiilor sau au luat măsuri pentru remedierea situației: turnul ilegal GSM al Cosmote din situl Natura 2000 Măgura Odobeștiului [2], depozitul de deșeuri din rezervația Măgura Uroiului [3], Eco-taxa și construcții ilegale de imobile în situl Natura 2000 Râul Tur [4]. ”Este îmbucurător că în unele cazuri autoritățile dau semne de dezmorțeală în a acționa pentru stoparea ilegalităților asupra mediului, mai ales în arii naturale protejate. Am observat adesea cum organele de control ale autorităților competente acționează cu milă asupra criminalilor de mediu. Mai este însă cale lungă până vom asista cazuri în care peisajele distruse vor fi aduse la starea inițială”, a spus Gabriel Păun, coordonatorul campaniei Agent 00green.

Alte cazuri semnalate nu s-au bucurat de acțiuni ale autorităților, dar organizațiile partenere urmăresc soluționarea acestora în favoarea naturii:
– Agent Green a demarat 2 procese împotriva MADR și ANPM pentru desecretizarea Registrului național al cultivatorilor de plante modificate genetic (OMG) [5]
– CET (Clubul Ecologic Transilvania) și Agent Green au depus o plângere prealabilă în cazul ordinului ilegal al ministerului agriculturii 185/2009 care permite contaminarea semințelor convenționale și ecologice cu OMG în procent până la 0,5% [6]
– Agent Green și agenții voluntari pregătesc demararea a două noi procese în cazul revendicării abuzive de către Academia Română de terenuri în Parcul Național Retezat [7] și în cazul împrăștierii de cadavre de porci în insula Ostrovul Mare [8]
– Agent Green urmărește în ce măsură becurile care conțin mercur vândute fără respectarea obligațiilor legale de a afișa simbolul de ”pubelă barata” și/sau informații despre producator sunt încă puse la vânzare în supermarket-urile Auchan, Mr Bricolage, Kaufland si KIKA [9], dar și la alte locații.

Toate cazurile înregistrate de organziații vor face obiectul unui document comun ce va fi transmis la sfârșitul anului Comisiei Europene sub forma unui raport. În cadrul campaniei care a durat 6 luni cele două organizaţii au iniţiat atât propriile investigaţii, dar au urmărit și dezvoltarea unei reţele de voluntari la nivel naţional care să sesizeze online crimele ecologice oferind cât mai multe informaţii relevante. Campania s-a bucurat de sprijin financiar din partea Fundației pentru Parteneriat și Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe [10].
Mă declar mulțumit de calitatea sesizărilor primite de la public și mai puțin de prestația autorităților. Am decis să continuăm campania chiar și fără finanțare. Ne dorim să stimulăm publicul să devină și mai activ și să presăm autoritățile să înceapă să își ia în serios responsabilitățile față de natură. Cred că doar așa mai putem avea rezultate bune ”, a încheiat Păun.